Kako doseči, da bodo novoletne zaobljube držale vse leto

Avtor: Susan Bowerman
Ženska, ki piše seznam

Vsaka izboljšava je koristna

Morda tiste toliko telovadili, kolikor ste načrtovali, ali pa se niste tako skrbno prehranjevali, kot ste predvideli. Vendar če vam gre zdaj bolje kot pred enim letom, je to morda zato, ker vam je le uspelo opustiti nekaj slabih navad. To je odlično: že nekaj majhnih sprememb pri vsakdanjih odločitvah lahko namreč prinese tehtne rezultate. Tudi v prihodnjem novem letu lahko še naprej gradite na teh majhnih uspehih.

Ne preveč naenkrat

Krasno je, da ste ambiciozni, toda če boste naenkrat uvedli preveč sprememb, ste morda na pravi poti do poraza. Sprejeti novoletne zaobljube je še najlažje, to, da vztrajate z njimi, je pa precej težje, saj morate v svoje življenje uvesti spremembe. Potrebujete čas, da opustite slabe navade, prav zato so ponovitve tako zelo pomembne. Vsekakor je precej lažje ponavljati majhno in razmeroma preprosto nalogo kot pa nalogo, ki se zdi neizmerno zahtevna. Poleg tega morate ugotoviti, kaj vam stoji na poti do napredka in kako bi lahko te ovire premagali.

Recimo, da si zob ne čistite z zobno nitko tako pogosto, kot bi morali. Kaj vas pri tem ovira? In kaj lahko storite, da bi zagotovili, da boste to redno počeli? To res ni zamudno opravilo, traja le nekaj minut. Najprej morate poskrbeti, da imate zobno nitko sploh doma. Nato poskrbite, da boste zobno nitko videli vsakokrat, ko si umivate zobe. Nazadnje potrebujete še ogledalo, da boste lahko videli, kaj sploh delate.

Morda se boste raje odločili, da zobne nitke ne boste spravili v zadnji kot omarice z raznimi pripomočki, kjer se bo zgubila v množici na pol porabljenih toaletnih potrebščin, ampak si boste namesto tega pripravili poseben kompletek za nego zob. Ta naj vsebuje zobno ščetko, zobno kremo, zobno nitko in morda ogledalce. Pri tem ko bo vse priročno pripravljeno, je verjetneje, da si boste naslednjič, ko boste uporabili ta komplet, ne le umili zobe, ampak jih tudi očistili z zobno nitko.

Odstranite ovire

Povsem enako velja za prehranjevalne navade. Ugotoviti morate, zakaj se ne držite svojega zastavljenega načrta in kako bi si to lahko olajšali. Povsem preprosto je reči, da boste uživali več sadja in zelenjave, toda to je precej zahtevno, če ju sploh nimate doma. Toda tudi to še ni dovolj. Ko ju le prinesete domov, si morate olajšati način, kako ju boste pojedli. Morda bi raje imeli zalogo sadja v zamrzovalniku, da ga lahko po želji dodate v beljakovinske napitke, ali imate na kuhinjskem pultu skledo s sadjem, da vas spomni, da je sadje odlična malica. Lahko imate tudi nekaj že narezane zelenjave v hladilniku, da jo boste lahko videli vsakič, ko boste odprli vrata hladilnika in pri tem iskali, kaj bi prigriznili.

Poskrbite le, da boste v svoje predvidene spremembe vključili tisto, kar dejansko lahko storite. Če si v službo nikoli ne nesete hrane za kosilo, je zelo malo verjetno, da si jo boste začeli nositi vsak dan prav zdaj. Postavite si torej razumen cilj in naj bo dovolj natančen. Ne načrtujte: Od zdaj naprej bom pogosteje v službo nosila hrano za kosilo, ampak raje: Dvakrat na teden si bom v službo nesla hrano za kosilo. Ob tako postavljenih ciljih boste ob koncu tedna lažje presodili, ali ste cilj tudi uresničili.

Susan Bowerman je direktorica za usposabljanje o prehrani pri podjetju Herbalife Nutrition. Susan je nutricionistka in certificirana strokovnjakinja za športno prehrano.