Vse o beljakovinskih napitkih

Avtor: Susan Bowerman
Štiri kozarca z napitkem

Hitro pripravljen uravnotežen obrok

Beljakovinski napitki kot nadomestek obroka so odlični za tiste, ki radi izpuščajo obroke. Se hitro pripravijo in so priročni, ob tem pa telesu zagotavljajo uravnoteženo prehrano tudi tedaj, ko zmanjkuje časa za pripravo obroka.

Nadomestek obroka, ki vam pomaga pri nadzoru telesne teže 

Nadomestitev dveh glavnih dnevnih obrokov z nadomestnim obrokom pri energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže. Beljakovinski napitki kot nadomestek obroka so priročni, imajo vnaprej znano vsebnost kalorij, poleg tega jih odlikuje nadzorovana velikost obroka, zaradi česar je še lažje nadzorovati skupni dnevni vnos. Nadomestitev enega od glavnih dnevnih obrokov z nadomestnim obrokom pri energijsko omejeni prehrani prispeva k ohranjanju telesne teže po zmanjšanju telesne teže.

Prehransko dopolnilo, ki vam pomaga pridobiti težo

Tisti, ki želite pridobiti telesno težo, lahko beljakovinski napitek uporabite za zagotavljanje telesu dodatnih kalorij. S tem ko spijete beljakovinski napitek med obroki ali preden greste spat, vam lahko pomaga, da povečate kalorijski vnos na zdrav način.

Dodatni beljakovinski vnos

Še en razlog za pitje beljakovinskega napitka je povečanje skupnega dnevnega beljakovinskega vnosa, če to težko dosežete le z obroki. Kadar si sami pripravljate beljakovinski napitek, lahko prilagodite količino beljakovin v napitku skladno s svojimi potrebami.

V podporo mišicam pred vadbo in po njej 

Številni spijejo beljakovinski napitek po vadbi, vendar so ti napitki koristni tudi kot obrok pred vadbo. Tisti, ki trening izvedejo dopoldne, pogosto radi napolnijo zaloge energije z lahkim obrokom, beljakovinski napitki pa so odlični za ta namen.

Napitek za izboljšanje prehranskega ravnovesja

Preprost beljakovinski napitek je kot prazno platno. Lahko mu dodate zelo raznovrstne sestavine, ki vam pomagajo izpolniti vaše dnevne prehranske cilje. Zelo preprosto lahko dodate porcijo sadja ali zelenjave, z ustreznimi dodatki pa lahko povečate tudi svoj vnos vlaknin ali zdravih maščob.

Izberite pravo mešanico za svoj beljakovinski napitek

Nekatere mešanice za beljakovinski napitek so dokončne, narejene so tako, da se preprosto zmešajo z vodo. Še bolj običajne pa so mešanice za beljakovinski napitek, ki so pripravljene, da se zmešajo z mlekom. Kombinacija mešanice za napitek in mleka zagotavlja ustrezno prehransko ravnovesje končnega napitka.

Beljakovinski pripravki v prahu, narejeni z živili živalskega izvora, vključujejo sirotko in kazein (oba se pridobivata iz mleka) ter beljakovine iz beljaka. Za tiste, ki raje uživajo beljakovine, pridobljene z živili rastlinskega izvora, pa so na voljo pripravki v prahu, narejeni iz na primer soje, riža, graha ali kvinoje.

Nekateri beljakovinski pripravki v prahu vsebujejo mešanico beljakovin. Eden izmed razlogov za to je, da se različne beljakovine različno hitro prebavljajo. Na primer, sirotkine beljakovine se prebavljajo precej hitreje kot kazein. Ta kombinacija hitro in počasi prebavljivih beljakovin je lahko koristna za rast in obnovo mišičnega tkiva.

Še en razlog za to je, da se vegetarijanske beljakovine, z izjemo soje, ne štejejo za prehransko popolne. Številni vegetarijanski beljakovinski pripravki v prahu vsebujejo mešanico več beljakovin rastlinskega izvora. Tako končni proizvod telesu zagotavlja celovito dopolnilo esencialnih aminokislin, kar pomeni, da gre za popolne beljakovine.

Izberite tekočino za pripravo beljakovinskega napitka

Da bi dosegli primerno prehransko ravnovesje svojega napitka, je pomembno, da napitek pripravite po navodilih na nalepki.

Če se po navodilu za napitek iz mešanice za beljakovinski napitek zahteva voda:

• Voda se uporablja le za tiste mešanice za beljakovinski napitek, pri katerih se tako zahteva po navodilu. Ti izdelki so že prehransko uravnoteženi in hranilna vrednost ni pogojena z dodatnimi hranilnimi snovmi iz tekočine, uporabljene za napitek. Namesto navadne vode lahko po želji uporabite tudi črno kavo ali kuhan čaj.

• Rižev, mandljev, konopljin in ovseni napitek vsebujejo zelo malo beljakovin, zato se te tekočine navadno uporabljajo skupaj z mešanicami za beljakovinski napitek, ki se mešajo z vodo. Ti nadomestki mleka bodo napitek malce obogatili z okusom in mu prispevali nekaj dodanih kalorij, vendar zelo malo beljakovin.

• Sadni sok pa vašemu napitku ne prispeva beljakovin. Zato se tudi ta uporablja skupaj s pripravki, ki se mešajo z vodo. Vendar sadni sok vsebuje kar nekaj dodatnih kalorij, zato upoštevajte tudi to, če nadzorujete kalorijski vnos. Če pa si prizadevate povečati svoj kalorijski vnos, je lahko uporaba sadnega soka v napitku prava odločitev za vas.

• Seveda se lahko z mešanicami za beljakovinski napitek, ki se mešajo z vodo, uporablja tudi navadno ali sojino mleko. Dodano navadno ali sojino mleko bo le povečalo vsebnost beljakovin, a tudi število kalorij.

Pet dodatkov za beljakovinski napitek

Dodatne beljakovine

Čeprav vaš beljakovinski napitek že vsebuje beljakovine, lahko pri velikih potrebah po beljakovinah dodate nekaj beljakovin. Lahko dodate navadni beljakovinski pripravek v prahu, lahko pa za večjo vsebnost beljakovin dodate živila, kot so na primer manj mastna skuta, jogurt, rikota ali mehki tofu.

Sadje in zelenjava

Dodajanje sadja in zelenjave v beljakovinski napitek je preprost način, da zaužijete več porcij teh zdravih živil v svoji vsakodnevni prehrani. Zamrznjena sadje in zelenjava sta priročna, poleg tega beljakovinski napitek tudi zgostita. Preizkušajte različno sadje in zelenjavo, na primer sladko zelenjavo, kot je korenje ali buča maslenka. Preizkusite tudi različne kombinacije, na primer ananas in korenje ali banana z bučo maslenko. Še predrznejši pa napitku dodajte malo manj običajne sestavine, na primer liste mlade špinače ali rdeče pese.

Vlaknine

Večina mešanic za beljakovinski napitek ne vsebuje prav veliko vlaknin in večina ljudi ne zaužije toliko vlaknin, kot bi morali, zato le poskusite napitek obogatiti z živili, bogatimi z vlakninami. Seveda lahko izberete namenski pripravek v prahu ali pa sadje in zelenjavo, ovsene kosmiče, otrobe ali semena, na primer sončnična ali čija semena, saj vsa ta živila vsebujejo vlaknine.

Kalorije

Če imate velike potrebe po kalorijah, lahko izberete ovsene kosmiče, oreščke, maslo iz oreščkov, avokado ali suho sadje, s čimer povečate kalorijsko vsebnost svojega napitka.

Led

Led prijetno popestri napitek, saj zgosti tekočino. Poleg tega tudi poveča volumen vašega napitka, s čimer poveča porcijo, a brez dodatnih kalorij. Odličen trik za tiste, ki pazite na svojo težo!

Susan Bowerman je direktorica za usposabljanje o prehrani pri podjetju Herbalife Nutrition. Susan je nutricionistka in certificirana strokovnjakinja za športno prehrano.