Ustavite začarani krog za jojo učinkom

Avtor: Susan Bowerman
 Ženska, ki se pripravlja na fitnes

Eden izmed mojih stalnih pacientov, ki je z mano že zelo dolgo, je izgubil približno 70 kilogramov. Preden začnete razmišljati, »ooo, to je pa veliko teže« ali »zanima me, kako je to dosegla«, naj vam povem, da ni vseh kilogramov izgubila naenkrat. Pravzaprav je izgubila istih 15 kilogramov petkrat zapored. Zanjo je značilno tipično prehranjevanje po dietah z jojo učinkom – njena teža močno niha, zelo redko pa jo ohrani dlje časa. Že dolgo je znano, da tisti, ki vztrajajo pri takem hujšanju , ki ni dobro načrtovano ali je prestrogo in ga ni mogoče ohranjati dolgoročno, so bolj izpostavljeni jojo učinkom.(1‒4) Ko prenehajo hujšati, se vrnejo stare navade in telesna teža se hitro poveča, začarani krog pa teče dalje.

Nič ni narobe s prizadevanji za obvladovanje telesne teže. Imeti željo in voljo za uresničitev svojih ciljev pa je pol poti v boju s kilogrami. Močna ovira pa je vztrajanje pri prevelikem dosežku v prekratkem času. Bodite realni glede tega, koliko se lahko spremenite naenkrat, in sprejmite, kar prinesejo te spremembe z vidika hujšanja.

Tudi spremljanje napredka je ena izmed preizkušenih strategij za ohranjanje prave smeri, ki pa tudi deluje. V pomoč je lahko tudi iskanje druge pomoči. Tako so lahko odlični partnerji za vadbo, nekaterim pa zelo ustreza pomoč, ki jo dobijo v spletni skupnosti. In nazadnje, prilagajajte se in se učite iz svojih napak. Če ugotovite, da vam neka vadba ali hrana ne ustreza, poskusite kaj drugega. Ne pozabite, vaš cilj ni izgubiti čim več kilogramov kar najhitreje, kot je mogoče – želite vzpostaviti zdrave prehranjevalne navade in načrt vadbe, ki vam bodo pomagali pri hujšanju in obdržanju nove teže.

Jasno je, da velik del za prekinitev začaranega kroga z jojo učinkom zajemata sprememba ravnanja,(4, 5) tj. pogostejše uživanje manjših obrokov, če jih zares potrebujete . Poskrbite, da v vsak obrok in malico vključite hranljiva živila.  Načrtovanje vnaprej, spremljanje napredka in sprejemanje pomoči so ključni dejavniki uspeha. Kratek sprint proti ciljni črti, ki mu sledi tek v nasprotno smer, vas ne bo pripeljal do želenega cilja. Pri uspešni izgubi kilogramov lahko zmagate s počasnim, a stalnim napredkom.

Susan Bowerman je Herbalifova direktorica za usposabljanje o prehrani. Susan je nutricionistka in certificirana strokovnjakinja za športno prehrano.

 

Viri: 

1. Eun-Jung Rhee. Weight Cycling and Its Cardiometabolic Impact J Obes Metab Syndr. 30. december 2017; 26(4): 237‒242.

2. Maclean, P. S., idr.  Biology's response to dieting: the impetus for weight regain. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. September 2011; 301(3): R581‒600. 

3. Schutz Y, idr. Low-carbohydrate ketogenic diets in body weight control: A recurrent plaguing issue of fad diets? Obes Rev. Marec 2021; 22 Suppl 2: e13195.

4. Raynor, H. A., idr. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Interventions for the Treatment of Overweight and Obesity in Adults J Acad Nutr Diet. Januar 2016; 116(1): 129‒147.

5. Yumuk, V, idr. European Guidelines for Obesity Management in Adults Obes Facts. 2015; 8(6): 402‒424.