Koraki do privlačne kože zdravega videza

Koraki do privlačne kože zdravega videza

Očistite

Če že ne utegnete nič drugega, je čiščenje kože res nujno. Ne skrbite, gospodje, čiščenje je le fina beseda za to, da umijete svoj obraz. To naj bi storili vsako jutro in vsak večer, preden se odpravite spat. Le zato, ker na koži ne vidite nečistoč in umazanije, še ne pomeni, da tega na koži ni. Pomislite, čemu ste izpostavljeni čez dan, onesnaževanju, izpušnim plinom, cigaretnemu dimu, celo osvežilcem prostorov (Rembiesa, Ruzgas, Engblom in Holefors, 2018). Vsi ti majhni delci lahko končajo na vaši koži in povzročajo škodo, zato jih je treba odstraniti.

To pa še ne pomeni, da lahko posegate kar po starih milih, ki izsušijo kožo. Običajna mila vsebujejo veliko čistilnih snovi in dezodorantov, ki lahko močno vplivajo na kožo in jo izsušijo. Potrebujete pa dober čistilni losjon za obraz. Koža moških je navadno malce bolj mastna kot pri ženskah (Rahrovan, Fanian, Mehryan, Humbert in Firooz, 2018), zato za najboljše rezultate poiščite čistilni losjon za normalno do mastno kožo. Ne pozabite, če kože vsak dan ne očistite, lahko odvečna umazanija in maščobe povzročijo zamašene pore in akne.

Izvajajte intervalni trening

Meni je zelo všeč intervalni trening, predvsem zaradi njegovega učinka po vadbi z vidika porabe maščob. Med visoko intenzivno intervalno vadbo telo za vir energije porablja ogljikove hidrate, za regeneracijo pa porablja maščobo. Intervalni trening je s časovnega vidika najučinkovitejša vadbena strategija in omogoča izjemne rezultate porabe maščob po le 30-minutni vadbi, zato dvakrat v tednu le izberite ta način vadbe (Abbasi, 2019; Gillen in Gibala, 2014; Skelly idr., 2014). 

Negujte

Eno prvih območij, ker najprej opazimo znake staranje, je predel okrog oči. In prav to območje številni moški najbolj zapostavijo. Koža okrog oči nima toliko žlez, ki bi izločale pot, in maščobnih žlez, zaradi česar je še večja verjetnost za izsušitev, to pa je vzrok nastanka gub in gubic. Na zelo nežni in zelo tanki plasti kože okrog oči lahko nastanejo drobne gubice, iz katerih hitro nastanejo zelo poudarjene gube. Kaj storiti? Takoj uporabite hidratantno kremo za predel okrog oči. Nanesite le zelo malo kreme pod oči in okrog oči, to je vse. Po bo pomagalo navlažiti, zgladiti in zaščititi kožo prav vsak dan. Kremo nanesite vsako jutro in zvečer, preden greste spat in po čiščenju.

Navlažite

Vlažilni losjoni lahko naredijo zelo veliko razliko glede videza moške kože. Pravzaprav moški še bolj potrebujejo vlažilni losjon kot ženske. Razlog za to je, ker se večina moških brije po obrazu. Vsakič ko z britvico potegnete po obrazu, odstranite dlake, s tem pa tudi maščobe, ki jih koža potrebuje. 

In kaj storite po tem? Verjetno nanesete losjon po britju, ki vsebuje alkohol, zaradi česar vas zelo peče, kjer ste ga nanesli na kožo. Alkohol pa nato še dodatno izsuši vašo kožo. Kaj torej potrebujete proti temu? Vlažilni losjon. Izberite vlažilni losjon, ki vsebuje zaščito proti sončnim žarkom in pomaga zaščititi kožo pred vsakdanjo izpostavljenostjo škodljivim sončnim žarkom. Nezaščitena izpostavljenost soncu lahko vodi v staranje kože, drobne gubice, gube in, najhujše, povzroči kožnega raka.

Vidite, gospodje, stvar je zelo preprosta. Če boste v svojo dnevno nego vključili te tri preproste korake, boste zagotovo opazili razliko v videzu svoje kože. To je nadvse preprost način do zdrave in privlačne kože.

 

Viri:

Abbasi, J. (2019). For Fat Burning, Interval Training Beats Continuous Exercise. Jama, 321(22), 2151‒2152. doi:10.1001/jama.2019.4607

Gillen, J. B., in Gibala, M. J. (2014). Is high-intensity interval training a time-efficient exercise strategy to improve health and fitness? Appl Physiol Nutr Metab, 39(3), 409‒412. doi:10.1139/apnm-2013-0187

Rahrovan, S., Fanian, F., Mehryan, P., Humbert, P., in Firooz, A. (2018). Male versus female skin: What dermatologists and cosmeticians should know. International journal of women's dermatology, 4(3), 122‒130. doi:10.1016/j.ijwd.2018.03.002

Rembiesa, J., Ruzgas, T., Engblom, J., in Holefors, A. (2018). The Impact of Pollution on Skin and Proper Efficacy Testing for Anti-Pollution Claims. Cosmetics, 5(1), 4. 

Skelly, L. E., Andrews, P. C., Gillen, J. B., Martin, B. J., Percival, M. E., in Gibala, M. J. (2014). High-intensity interval exercise induces 24-h energy expenditure similar to traditional endurance exercise despite reduced time commitment. Appl Physiol Nutr Metab, julij 2014; 39(7): 845‒848. doi: 10.1139/apnm-2013-0562